Hyppää sisältöön

Koulutukset

Järjestämme koulutuksia liikunta- ja urheiluvammojen ehkäisystä, antidopingista sekä muista liikkujan ja urheilijan terveyteen liittyvistä teemoista.

Tutustu koulutuksiimme ja pyydä tarjous!

Tilauskoulutukset | Sporttimestari | Yhteistyökoulutukset | Erikoislääkärikoulutus

Tampereen urheilulääkäriaseman asiantuntijat kouluttavat ja luennoivat muun muassa lajiliittojen ja muiden urheilujärjestöjen tilaisuuksissa. Erityisiä vastuualueitamme ovat liikuntaturvallisuutta edistävän tutkitun tiedon ja menetelmien välittäminen käyttöön.

Tilauskoulutukset 

Räätälöityjä koulutuksia, asiantuntijapuheenvuoroja tai vaikkapa käytännön demoja voidaan toteuttaa muun muassa valmentajakoulutuksissa ja leireillä. Tilauskoulutuksia järjestetään ympäri Suomen.

Tilauskoulutusten teemoja: 

  • Liikuntatapaturmat ja -vammat 
  • Liikuntavammojen ennaltaehkäisy, ensiapu ja hoito 
  • Kehittävä alkulämmittely ja palauttava jäähdyttely 
  • Palautuminen ja ylikuormitus 
  • Urheiluravitsemus
  • Liikunta / urheilu ja sairaudet 
  • Nuoren urheilijan kasvu ja kehitys 
  • Dopingin vastainen toiminta
  • Kuntotestauksen menetelmät

Materiaaleja asiantuntijoidemme aiemmista koulutuksista löydät Terve urheilijan nettisivujen Materiaalit-osiosta kohdasta ”Koulutusmateriaaleja”.

Koulutustiedustelut ja yhteydenotot:
taula(a)ukkinstituutti.fi
p. 050 306 2356

Sporttimestarin koulutus vammojen ehkäisystä 

Sporttimestari on Terve urheilija -ohjelman ja Pohjola Vakuutuksen yhteistyöprojekti, jonka tarkoituksena on tarjota nuorten urheilijoiden valmentajille koulutusta ja apua vammojen ehkäisyssä. Sporttimestarin koulutuspalvelut ovat seuroille maksuttomia. Lue lisää Sporttimestari-palvelusta Terve urheilijan sivuilta.

Koulutustiedustelut ja yhteydenotot:   
Veli-Matti Talonen
veli-matti.talonen@ukkinstituutti.fi
p. 040 451 0737  
Instagram: @sporttimestari 

Tampereen urheilulääkäriaseman kouluttaja Veli-Matti Sporttimestari Talonen.

Yhteistyökoulutukset

Järjestämme koulutuksia yhteistyössä UKK-instituutin, Suomen Valmentajien ja Varalan urheiluopiston kanssa.

Tampereen Urheiluakatemian terveysverkosto kokoontuu säännöllisesti yhteen keskustelemaan ajankohtaisista urheilijan terveyteen liittyvistä asioista. Lue lisää.

Varalan urheiluopisto tarjoaa monipuolista osaamista valmentaja-, ohjaaja- ja urheilijakoulutusten järjestämiseen. Erityisenä osaamisalueena on Terve urheilija -ohjelman sisällöt. Lue lisää.

VoimanPolku -valmentajakoulutus ja muut VoimanPolku -koulutukset. Lue lisää.

Vammat Veks koulutuksia toteutetaan yhteistyössä Suomen Valmentajien kanssa. Vammat Veks -koulutuksia voi tilata seuralle, lajiliitolle tai muulle taholle Suomen Valmentajien kautta. Tarjolla on kaksi koulutuskokonaisuutta, joista Vammat Veks 1 keskittyy alaraajavammojen ehkäisyyn ja Vammat Veks 2 selkävammojen ehkäisyyn. Lue lisää Suomen Valmentajien sivuilta.  

Hämeen Liikunta ja Urheilu ry ja Etelä-Suomen Liikunta ja Urheilu ry järjestävät koulutuksia Terve urheilija -ohjelman aihealueista.

Liikuntalääketiede Suomi -koulutustoiminta 

Taula on yksi kuudesta Suomessa yhteistyössä toimivasta liikuntalääketieteen keskuksesta. Keskusten toimintaan ja koulutustarjontaan pääset tutustumaan Liikuntalääketiede Suomi -sivustolla.

Ajankohtaisseminaarit 

Tampereen urheilulääkäriasema toimii vuosittain yhtenä järjestävänä yhteistyötahona muun muassa Liikuntalääketieteen päivillä.

Erikoislääkärikoulutus

Taula vastaa Tampereen yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan liikuntalääketieteen perus- ja erikoistumiskoulutuksesta yhteistyössä UKK-instituutin ja Tampereen yliopistollisen sairaalan kanssa. Liikuntalääketiede on yksi Suomen yli 50 erikoislääkärikoulutusohjelmasta. Koulutus toteutetaan yliopistojen ja liikuntalääketieteen keskusten yhteistyönä. Opinto-oikeutta haetaan siitä yliopistosta, jonka vastuualueella koulutus on tarkoitus pääosin suorittaa. Koulutusyksikkö on lääketieteellinen tiedekunta.

Liikuntalääketieteen erikoislääkärin tulee

  • tuntea liikunnan terveysvaikutukset ja osata käyttää liikuntaa ja liikuntahoitoa terveyden edistämisessä sekä sairauksien ehkäisyssä, hoidossa ja kuntoutuksessa sekä hallita liikunnan yhteydet yksilön ja väestön terveyteen ja liikunnan vaikutusten suuntaaminen siten, että sillä on terveyttä säilyttävää, edistävää tai kuntouttavaa vaikutusta ​
  • hallita terveyden, toimintakyvyn ja fyysisen suorituskyvyn mittaamisessa, selvittämisessä ja diagnostiikassa keskeisten arviointi-, mittaus- ja diagnostisten menetelmien käytön ja teorian (käyttöalueet, ominaisuudet, suoritustapa, tulosten tulkinta, palvelujen saatavuus) ​
  • tunnistaa liikuntaan liittyvät riskit (vammat, infektiot, sydäntapahtumat) ja hallita näiden ehkäisy, diagnostiikka, hoito ja kuntoutus sekä paluu liikuntaan protokolla
  • pystyä toimimaan urheilujoukkueen, -seuran tai -lajiliiton lääkärinä ​
  • hallita eettisesti kestävän urheilun periaatteet sekä antidoping-säännöstö ja dopingtestauksen toteuttaminen ​

Lue lisää liikuntalääketieteen erikoislääkärikoulutuksesta Liikuntalääketiede Suomi -sivustolta. Lisätietoa erikoislääkärikoulutuksesta myös täällä.

Jaa somessa:
Ylös