Ajanvaraus

Lääkäreiden erikoisalojen esittelyt

Yleislääketiede ja liikuntalääketiede

Yleislääkärit diagnosoivat ja hoitavat suurimman osan tavallisista ja yleisistä sairauksista ja konsultoivat tarvittaessa muiden erikoisalojen lääkäreitä.

Urheilulääketiede on osa liikuntalääketiedettä

Liikunta- ja urheilulääketieteen asiantuntijana toimii liikuntalääketieteen erikoislääkäri, joka hallitsee yleislääketieteen ohella liikunnan ja urheilun erityispiirteet niin terveydessä kuin sairaudessa. Liikuntalääketiede ehkäisee, hoitaa ja kuntouttaa sairauksia ja vammoja yksilöllistä omatoimista fyysistä aktiivisuutta hyödyntäen. Tutkimus ja hoitomalleissa hyödynnetään uusinta tutkimustietoa.

Huippu-urheilun lääketiede on yksi osa liikuntalääketiedettä, mutta liikuntalääketiede ei ole vain ammattiurheilijoiden terveyden hoitoa ja suorituskyvyn optimointia. Tavallisen kuntoilijan tai liikunnan aloittelijan kannattaakin hyödyntää liikuntalääketieteen erikoislääkärin osaamista.
Liikunnan harrastuksen kasvu on lisännyt alan erityisosaamisen tarvetta. Toisaalta liikunnan puutteen arvioidaan vaikuttavan lisäksi suureen osaan yleisimmistä sairauksista.

TaULA toimii asiantuntijakeskuksena Suomen Olympiakomitean tukiurheilijoiden sekä Urheiluakatemioiden terveydenhuolto-ohjelmassa. Huippu-urheilijoiden omalääkäreinä TaULA:lla toimivat Jari Parkkari, Pekka Kannus, Timo Hänninen ja Olli Kattilakoski.

Ortopedia ja traumatologia

Ortopedian alalla suoritetaan luu- ja tukikudossairauksien tutkimusta ja hoitoa kirurgisesta näkökulmasta. Ortopedia ja traumatologia on lääketieteen erikoisala, johon kuuluu ortopedian lisäksi myös traumatologian eli vammojen ja akuuttien tilanteiden kirurginen hoito.

Melkein minkä tahansa nivelen, luun, lihaksen, nivelsiteen tai rustopinnan vaivaa voidaan tietyin edellytyksin auttaa ortopedis-traumatologisella toimenpiteellä. Tyypillisiä toimenpiteitä ovat nivelten tähystykset, murtumien korjausleikkaukset ja kipsaukset, välilevyn pullistumien hoito sekä lonkkien ja polvien keinonivelleikkaukset.

Mikäli urheilijan vamma vaatii kirurgista hoitoa, liikunta- ja urheilulääketieteen asiantuntijamme ohjaavat hänet asiantuntevan ortopedin tutkimuksiin.


Bookmark and Share

 

Lue lisää:

  • urheilijan astma