Ajanvaraus

Urheilijan astma


Urheilijan astma tulee hoitaa huolellisesti. Oireiden tunnistaminen on erittäin tärkeää, koska moni urheilija ei tiedä omasta astmastaan.

Astma tulee diagnosoida luotettavasti ja hoitaa niin hyvin, että urheilua ei tarvitse astman takia rajoittaa tai lopettaa. Lääkitys tulee räätälöidä astman vaikeusasteen mukaan.

Mikäli urheilijalla on perusallergia (allerginen ihottuma, siitepöly-, eläin- tai ruoka-aineallergia), on astman rasitusoireiden ilmaantuminen merkittävästi yleisempää. Urheilijan allerginen nuha tulee ehdottomasti hoitaa kuntoon.

Aerobisen harjoittelun lisääminen ei vähennä rasitukseen liittyvien astmaoireiden esiintyvyyttä, mutta parantaa peruskuntoa. Hyvä peruskunto nostaa kynnystä, jolla rasitusperäiset oireet ilmaantuvat.

Jos urheilijalla todetaan rasitusastma, hänelle aloitetaan hoitava lääkitys ja Tampereen Urheilulääkäriaseman erikoislääkäri tekee tarvittaessa erivapaushakemuksen lääkkeen käytöstä Suomen Antidopingtoimikunnalle.

Rasitusspirometria on keuhkojen toimintakoe, jolla voidaan luotettavasti tutkia astman ja rasitusastman olemassaoloa ja hoidon vaikuttavuutta. Testiin voi tulla ilman lääkärin lähetettä.
Lue lisää ja varaa aikasi testiin tästä.

Lue lisää urheilijan astmasta Terve urheilijan nettisivuilta.

Bookmark and Share


Lue lisää:

Urheilijan astma

Jari Parkkari,
PowerPoint-esitys