Hyppää sisältöön

Koulutus

Sporttimestari | Vammat Veks | Erikoislääkärikoulutus | Tilauskoulutukset | Yhteistyökumppaneiden koulutukset

Tarjoamme koulutuksia liikuntavammojen ennaltaehkäisystä ja urheilijan terveyttä tukevasta harjoittelusta lajiliitoille, urheiluseuroille, valmentajille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Erityisiä vastuualueitamme ovat liikuntaturvallisuutta edistävän tutkitun tiedon ja menetelmien välittäminen käyttöön. Tarjontaamme kuuluvat liikuntalääketieteen erikoistumis- ja täydennyskoulutus, dopingin vastainen koulutus- ja valistustoiminta ja kuntotestauksen menetelmiin liittyvä koulutus. 

Urheilulääkäriasema järjestää koulutusta yhteistyössä Terve urheilija -ohjelman, Sporttimestarin, Suomen Valmentajien, Varalan urheiluopiston sekä UKK-instituutin kautta. Taula vastaa Tampereen yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan liikuntalääketieteen perus- ja erikoistumiskoulutuksesta yhteistyössä UKK-instituutin ja Tampereen yliopistollisen sairaalan kanssa. Taulan asiantuntijat kouluttavat ja luennoivat paljon mm. lajiliittojen ja muiden urheilujärjestöjen tilaisuuksissa. 

Alta löydät tietoja koulutuksista, joissa Tampereen Urheilulääkäriaseman asiantuntijat ovat vahvasti mukana. Materiaaleja Tampereen urheilulääkäriaseman asiantuntijoiden koulutuksista löydät Terve urheilijan nettisivujen Materiaalit-osiosta kohdasta ”Koulutusmateriaaleja”.

Sporttimestarin koulutus vammojen ehkäisystä 

Sporttimestari on Terve urheilija -ohjelman ja Pohjola Vakuutuksen yhteistyöprojekti, jonka tarkoituksena on tarjota nuorten urheilijoiden valmentajille koulutusta ja apua vammojen ehkäisyssä. Sporttimestarin koulutuspalvelut ovat seuroille maksuttomia. Lue lisää Sporttimestari-palvelusta Terve urheilijan sivuilta.

Koulutustiedustelut ja yhteydenotot:   
Veli-Matti Talonen
veli-matti.talonen@ukkinstituutti.fi
p. 040 451 0737  
Instagram: @sporttimestari 

Tampereen urheilulääkäriaseman kouluttaja Veli-Matti Sporttimestari Talonen.

Vammat Veks -koulutukset 

Yhteistyössä Suomen Valmentajien kanssa toteutettavia Vammat Veks -koulutuksia voi tilata seuralle, lajiliitolle tai muulle taholle Suomen Valmentajien kautta. Tarjolla on kaksi koulutuskokonaisuutta, joista Vammat Veks 1 keskittyy alaraajavammojen ehkäisyyn ja Vammat Veks 2 selkävammojen ehkäisyyn. Lue lisää Suomen Valmentajien sivuilta.  

Erikoislääkärikoulutus

Liikuntalääketiede on yksi Suomen yli 50 erikoislääkärikoulutusohjelmasta. Koulutus toteutetaan yliopistojen ja liikuntalääketieteen keskusten yhteistyönä. Opinto-oikeutta haetaan siitä yliopistosta, jonka vastuualueella koulutus on tarkoitus pääosin suorittaa. Koulutusyksikkö on lääketieteellinen tiedekunta.

Liikuntalääketieteen erikoislääkärin tulee

 • tuntea liikunnan terveysvaikutukset ja osata käyttää liikuntaa ja liikuntahoitoa terveyden edistämisessä sekä sairauksien ehkäisyssä, hoidossa ja kuntoutuksessa sekä hallita liikunnan yhteydet yksilön ja väestön terveyteen ja liikunnan vaikutusten suuntaaminen siten, että sillä on terveyttä säilyttävää, edistävää tai kuntouttavaa vaikutusta ​
 • hallita terveyden, toimintakyvyn ja fyysisen suorituskyvyn mittaamisessa, selvittämisessä ja diagnostiikassa keskeisten arviointi-, mittaus- ja diagnostisten menetelmien käytön ja teorian (käyttöalueet, ominaisuudet, suoritustapa, tulosten tulkinta, palvelujen saatavuus) ​
 • tunnistaa liikuntaan liittyvät riskit (vammat, infektiot, sydäntapahtumat) ja hallita näiden ehkäisy, diagnostiikka, hoito ja kuntoutus sekä paluu liikuntaan protokolla
 • pystyä toimimaan urheilujoukkueen, -seuran tai -lajiliiton lääkärinä ​
 • hallita eettisesti kestävän urheilun periaatteet sekä antidoping-säännöstö ja dopingtestauksen toteuttaminen ​

Lue lisää liikuntalääketieteen erikoislääkärikoulutuksesta Liikuntalääketiede Suomi -sivustolta. Lisätietoa erikoislääkärikoulutuksesta myös täällä.

Tilauskoulutukset 

Tilauskoulutuksia järjestetään ympäri Suomen. Räätälöityjä koulutuksia, asiantuntijapuheenvuoroja tai vaikkapa käytännön demoja voidaan toteuttaa mm. valmentajakoulutuksissa tai leireillä. 

Tilauskoulutustiedustelut: taula@ukkinstituutti.fi

Terve urheilija -tilauskoulutusten teemoja: 

 • Liikuntatapaturmat ja -vammat 
 • Liikuntavammojen ennaltaehkäisy, ensiapu ja hoito 
 • Kehittävä alkulämmittely ja palauttava jäähdyttely 
 • Palautuminen 
 • Urheiluravitsemus
 • Ylikuormitus 
 • Liikunta / urheilu ja sairaudet 
 • Nuoren urheilijan kasvu ja kehitys 

Yhteistyökumppaneiden koulutukset

Varala tarjoaa monipuolista osaamista valmentaja-, ohjaaja- ja urheilijakoulutusten järjestämiseen. Erityisenä osaamisalueena on Terve urheilija -ohjelman sisällöt. Lue lisää.

Tampereen Urheiluakatemian terveysverkosto kokoontuu säännöllisesti yhteen keskustelemaan ajankohtaisista urheilijan terveyteen liittyvistä asioista. Lue lisää.

VoimanPolku -valmentajakoulutus ja muut VoimanPolku -koulutukset. Lue lisää.

Liikuntalääketiede Suomen koulutustoiminta 

Suomessa on kuusi yhteistyössä toimivaa liikuntalääketieteen keskusta. Keskusten toimintaan ja koulutustarjontaan pääset tutustumaan Liikuntalääketiede Suomi -sivustolla.

Liikunnan aluejärjestöjen Terve urheilija -koulutukset 

Terve urheilija -ohjelman aihealueista koulutuksia järjestävät Hämeen Liikunta ja Urheilu ry ja Etelä-Suomen Liikunta ja Urheilu ry.

Ajankohtaisseminaarit 

Tampereen urheilulääkäriasema toimii vuosittain yhtenä järjestävänä yhteistyötahona mm. Liikuntalääketieteen päivillä.

Jaa somessa:
Ylös