Ajanvaraus

Urheilijan terveystarkastus


Tampereen Urheilulääkäriasemalta löytyy kokeneita liikunta- ja urheilulääkäreitä, jotka toteuttavat terveystarkastuksen urheilun näkökulmasta ja antavat urheilijan terveyttä edistävän, vammoja ehkäisevän sekä harjoittelua ja kehittymistä hyödyttävän palautteen.

Tarkastus tavoitteellisesti harjoittelevalle urheilijalle

Urheilijan terveystarkastus on tarkoitettu tavoitteellisesti harjoitteleville, yli 12-vuotiaille urheilijoille, jotka harjoittelevat yli 10 tuntia viikossa. Ero tavalliseen, esim. koulu- tai työterveyslääkärin tekemään terveystarkastukseen on siinä, että tarkastus tehdään erityisesti urheiluharjoittelun vaatimusten näkökulmasta.

Urheilijan terveystarkastuksen avulla voidaan

 • arvioida onko urheilijan terveydentila sellainen, että tavoitteellinen urheilu on turvallista.
 • arvioida ovatko urheilijan elimistö ja terveydentila sellaiset, että ne mahdollistavat suorituskunnon kehittymisen.
 • ennaltaehkäistä sairauksia ja vammoja (mm. infektiot, allergiat, rasitusastma, sydäntapahtumat, rasitusvammat, äkilliset vammat, lajin tyyppivammat)
 • tarkistaa onko urheilijalla nykysairauteensa ajanmukainen lääkitys ja ovatko ADT-säännökset huomioitu
 • suunnitella aikaisempien vammojen laadukas hoito ja kuntoutus
 • arvioida biologinen ikä ja antaa sen mukaiset harjoitusohjeet
 • arvioida ravitsemukselliset asiat ja ehkäistä syömiseen liittyvät ongelmat
 • arvioida kokonaiskuormitus (harjoittelu, opiskelu, lepo, uni, muut harrastukset/työ, ihmissuhteet, muut mahdolliset stressitekijät)

Urheilijan terveystarkastus on suositeltavaa tehdä vuosittain. Uusintatarkastus on ensimmäistä suppeampi ja siinä keskitytään aikaisemmin havaittuihin riskitekijöihin ja olemassa oleviin ongelmiin.

Tarkastuksen sisältö

Terveystarkastuksen aluksi Urheilulääkäriaseman laboratoriossa otetaan leposydänfilmi (EKG). Leposydänfilmiä ei tarvitse ottaa ensimmäisen tarkastuksen jälkeen seuraavilla kerroilla, mikäli terveydentila ei siihen anna aihetta. Jatkotarkastukset voivat olla muiltakin osin suppeampia, ellei terveydentilassa ole tapahtunut suuria muutoksia.

Ennen terveystarkastukseen saapumista urheilijan tulee täyttää esitietolomake ja sen liitelomake, jotka voi tulostaa sivun oikean palstan linkin kautta. Täyttämiseen kannattaa varata riittävästi aikaa ja huolellisuutta. Nuoret urheilijat täyttävät lomakkeen yhdessä vanhempien kanssa. Esitietolomakkeessa tiedustellaan mm. aikaisemmat terveysongelmat ja mahdollisesti poikkeavat oireet, pituuskasvun ja painon kehittyminen, suvussa esiintyvät sairaudet, rokotukset sekä harjoitteluun, ravitsemukseen ja palautumiseen liittyviä kysymyksiä.

Lääkärin suorittama terveystarkastus alkaa ryhdin ja lihastasapainon kartoituksella. Lääkäri tutkii, ovatko urheilijan lihakset symmetriset. Ylä- ja alavartalon nivelten asennot ja liikelaajuudet tarkastetaan. Esim. jääkiekkoilijoille saattaa harrastuksen myötä kehittyä jo varsin nuorella iällä kätisyyden mukainen ero ryhdissä ja lihastasapainossa. Ryhtikartoituksessa tutkitaan myös mahdollinen selän skolioosi sekä ylikorostuva lannenotko ja rintarangan kaari. Poikkeavuuksiin puuttumalla voidaan ehkäistä mm. alaselän kasvulevyjen murtumat, joita esiintyy jopa kolmasosalla jääkiekkoilijoista. Nivelten liikkuvuuden ja lihasten venyvyyden tutkiminen kertovat, onko omatoimisia lihashuoltoharjoitteita tehty riittävästi.

Sydänäänten kuuntelu, valtimopulssien tunnustelu ja EKG:n saattavat paljastaa suvussa kulkevan synnynnäisen poikkeavuuden, johon voidaan puuttua. Keuhkojen kuuntelu ja nenänielun limakalvojen tarkastaminen saattavat paljastaa hoitamattoman rasitusastman, joka huolellisesti tutkittuna ja hoidettuna mahdollistaa huippu-urheilunkin harrastamisen. Hoitamattomana hengitysteiden tulehdus johtaa suorituskunnon ja kehittymisen pysähtymiseen. On huomattava, että seulontatutkimuksissa suurin osa urheilijoista ei ole tiennyt piilevän astman olemassaoloa ennen tutkimusten suorittamista.

Lääkäri tarkastaa murrosikäisiltä urheilijoilta biologisen iän, jolloin voidaan ohjeistaa herkkyyskausi erityyppiselle harjoittelulle sekä voimaharjoittelun järkevä sisältö.

Urheilija saa terveystarkastuksesta henkilökohtaisen palautteen. Palaute on tarkoitettu tiedoksi myös valmentajalle ja nuoren urheilijan vanhemmille. Tarvittaessa urheilija saa lähetteet jatkohoitoon tai -ohjaukseen, esimerkiksi ravitsemusasiantuntijalle tai fysioterapeutille.


HUOM! Lääkärin tekemään terveystarkastukseen kuluu aikaa noin 1-2 tuntia.


Ohjeet terveystarkastukseen tulijalle

Lääkärintarkastus

 • Varaa aikasi netistä tai numerosta 03 282 9333 (ma-to 8.30-15).
 • Täytä esitietolomake ja ota se mukaasi tarkastukseen tullessasi.
  Tulosta ja täytä urheilijan terveyskysely eli esitietolomake ja sen liitteenä oleva vamma- ja sairaushistorialomake. Avaa pdf-tiedostot ilmaiseksi ladattavalla Adobe Reader -ohjelmalla, niin pääset täyttämään lomakkeet sähköisesti. Voit myös pyytää aikaa varatessasi, että lomake liitteineen postitetaan sinulle.


Pieni verenkuva (PVK)TaULA-verikoe

Käy etukäteen laboratoriossa ja ota verikoevastaukset mukaan tarkastukseen. Näin saat parhaan hyödyn tarkastuksesta! Eri vaihtoehtoja:

 1. PVK:n voi ottaa omakustanteisesti yksityisissä laboratorioissa omalla lähetteellä.

 2. Käy tutkimuksissa omalla terveysasemallasi koululääkärin tai -terveydenhoitajan kautta.

Terveystarkastuksen hinta

 • terveystarkastus 70 €
 • leposydänfilmi (EKG) 20 €
 • toimistomaksu 15 €

          yhteensä 105 €


Bookmark and Share