Maailman antidopingtoimisto WADAn Kiellettyjen aineiden ja menetelmien luetteloon on tullut pieniä muutoksia vuodenvaihteesta 2025 alkaen, tiedottaa Suomen urheilun eettinen keskus SUEK.
Mikä muuttui?
Astman hoidossa avaavana lääkkeenä käytettävän hengitettävän formoterolin käyttöön on lisätty uusi rajoitus – 12 tunnin aikana maksimiannos on 36 mikrogrammaa. Enimmäisannos vuorokauden aikana on 54 mikrogrammaa.
Joidenkin kiellettyjen lääkeaineiden ryhmiin on lisätty uusia esimerkkiaineita. Näistä ainoastaan piristeiden ryhmään lisätty midodriini on Suomessa markkinoilla lääkeaineena.
Beetasalpaajat eivät ole enää kielletyjä Kansainvälisen hiihto- ja lumilautailuliitto FISin alaisista lajeista mäkihypyssä, freestylen aerialsissa ja halfpipessa eikä lumilautailun halfpipessa ja big airissa.
Urheilija, huomioi vastuu
Urheilija on aina itse vastuussa mahdollisesta positiivisesta tuloksesta riippumatta siitä, käyttikö hän kiellettyä ainetta tahallaan vai vahingossa.
Urheilijan kannattaa aina tarkistaa lääkevalmisteen sallittavuus SUEKin KAMU-lääkehausta. KAMU-sovelluksen voi ladata puhelimeen.
Terve urheilija -sivustolta löydät lisätietoa antidopingtoiminnasta ja ravintolisien turvallisesta käytöstä.
Tilaa antidopingkoulutus
Tampereen urheilulääkäriaseman lääkärit toimivat SUEKin antidopingkouluttajina. Voit tilata meiltä antidopingkoulutuksen esimerkiksi urheiluseurallesi.
Lähde: SUEK. WADAn kiellettyjen aineiden ja menetelmien luetteloon pieniä muutoksia. Uutinen, julkaistu 7.11.2024 suek.fi
Artikkelikuva: Canva